10x vakantieparken aan het water in Nederland

Ben je op zoek naar een vakantiepark aan het water? Ik ben op jacht gegaan en heb 10 vakantieparken aan het water in Nederland op een rij gezet! De vakantieparken aan het water in dit overzicht liggen verspreid door heel Nederland: van Zuid-Holland tot Groningen.

Het bijzondere aan dit overzicht is dat echt álle vakantiehuizen op deze parken aan het water liggen. De meeste van deze vakantiehuizen aan het water hebben ook een eigen aanlegsteiger om je boot aan te leggen of om te vissen vanuit je eigen tuin. Ook zijn er vakantieparken bij van waaruit je direct vanuit je vakantiehuis kunt zwemmen.

Vakantieparken aan het water in Friesland

Friesland staat bekend om het vele water. Een prachtige provincie om naartoe te gaan om met je eigen boot te varen over de Friese meren of om een sloep huren, waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt. Ik heb vier goede opties voor vakantieparken aan het water in Friesland voor je op een rij gezet:

1. Landal Vakantiepark Esonstad in Anjum – Friesland

Landal Esonstad - Vakantiepark aan het water

Landal Esonstad is een vakantiepark aan het water in Friesland. Het park grenst aan Nationaal Park Lauwersmeer. Je kunt hier vakantiehuizen aan het water in Oudfriese stijl boeken of moderne terpwoningen. Deze terpwoningen hebben allemaal een eigen aanlegsteiger en je kunt vanaf je eigen steiger ook vissen. Op het park kun je onder andere een indoor speelparadijs, meerdere (buiten) speeltuinen, een Bollo Club en een overdekt zwembad vinden. Natuurlijk kun je ook zwemmen in het Lauwersmeer en zandkastelen bouwen op het strandje. Vanuit Esonstad is er een directe vaarverbinding met Schiermonnikoog, erg leuk voor een dagje uit!

Landal Esonstad kun je boeken op de website van Landal.
En check ook mijn review van Landal Esonstad.

2. Tusken de Marren in Akkrum – Friesland

Recreatiepark Tusken de Marren - Vakantiehuizen aan het water in Friesland

Recreatiepark Tusken de Marren (Fries voor: Tussen de Meren) ligt aan de ‘Meine Sleat’ tussen het Sneekermeer en het Pikmeer. Alle vakantiehuizen op het park liggen aan het water en hebben een eigen aanlegsteiger. Op het park kun je een bootje of sloep huren en vanaf je eigen steiger kun je je hengel uitgooien om te vissen. Voor de kinderen is er een leuke speeltuin op het park. Het centrum van het dorpje Akkrum ligt op loopafstand.

Recreatiepark Tusken de Marren kun je boeken op de website van Tusken de Marren.

3. Landal Waterpark Terherne in Terherne – Friesland

Landal Waterpark Terherne - Vakantiehuizen aan het water

Landal Waterpark Terherne is een kleinschalig vakantiepark aan de Terhernster poelen, met 31 vakantiehuizen aan het water. Alle vakantiehuizen, ook wel waterwoningen genoemd, liggen aan het water en hebben een eigen aanlegsteiger. Je kunt een sloep huren via het park en ook je visvergunning kun je bij de receptie regelen. Het park zelf heeft geen faciliteiten: je komt hier echt voor het water. In de omgeving is wel genoeg te doen, zo ligt het bekende Kameleondorp vlakbij en zijn er op loopafstand verschillende restaurants te vinden.

Landal Waterpark Terherne kun je boeken op de website van Landal.

4. Landal Waterpark Sneekermeer in Terherne – Friesland

Landal Waterpark Sneekermeer - Vakantiepark aan het water in Friesland

Ook in Terherne, maar dan aan het Sneekermeer, ligt Landal Waterpark Sneekermeer. Haal je visvergunning bij de receptie en gooi je hengel uit vanaf de aanlegsteiger bij je vakantiehuis. Je kunt op het park sloep of andere boot huren om te gaan varen. Vanuit je vakantiehuis aan het water vaar je zo het Sneekermeer op! Ook kun je vissen vanaf je eigen aanlegsteiger. Je visvergunning kun je bij de receptie halen. Op het park ligt ook een recreatiestrand, direct aan het Sneekermeer.

Landal Waterpark Sneekermeer kun je boeken op de website van Landal.

Vakantieparken aan het water in Overijssel

In het Noorden van Overijssel vind je Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Een prachtig waterrijk natuurgebied, waarbij Giethoorn internationaal bekend staat als het Nederlandse Venetië. Ik heb drie vakantieparken aan het water in Nationaal Park de Weerribben-Wieden voor je op een rij gezet:

5. Waterstaete Ossenzijl in Ossenzijl – Overijssel

Waterstaete Ossenzijl - Vakantiepark aan het water in Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Aan de rand van Nationaal Park de Weerribben-Wieden ligt Waterstaete Ossenzijl: een splinternieuw vakantiepark aan het water. Je kunt hier verblijven in luxe bungalows met aanlegsteiger. Als je tussen 1 april en 31 oktober in het park verblijft, ligt je eigen luxe sloep al voor je klaar bij je bungalow. Deze is dan namelijk bij je verblijf inbegrepen! Vanuit je terras kun je vissen en op het park is ook een strandje te vinden. Het park is nog gedeeltelijk in aanbouw, dus het wordt nóg mooier!

Waterstaete Ossenzijl kun je boeken op de website van Waterstaete Ossenzijl en bij Roompot.

6. Waterpark Belterwiede in Wanneperdorp – Overijssel

Waterpark Belterwiede - Vakantiepark aan het water

Waterpark Belterwiede is een prachtig vakantiepark aan het water met mooie rietgedekte vakantiehuizen. Deze vakantiehuizen, eigenlijk meer vakantievilla’s, zijn luxe ingericht en hebben een eigen aanlegsteiger. Waterpark Belterwiede ligt aan de rand van Nationaal Park de Weerribben-Wieden en je kunt hier dan ook heerlijk varen met je eigen boot of een boot huren. Direct bij de ingang liggen een fietsknooppunt en een wandelknooppunt voor het Waterreijk Wandelnetwerk.

Waterpark Belterwiede kun je boeken op de website van Waterpark Belterwiede en bij Roompot.

7. Vakantiepark Giethoorn in Giethoorn – Overijssel

Vakantiepark Giethoorn - Vakantiepark aan het water in Giethoorn

Midden in Giethoorn ligt Vakantiepark Giethoorn aan het meer ‘de Bovenwijde’. Giethoorn is een prachtig pittoresk autovrij dorpje met mooie boerderijen, grachten en bruggetjes en leuke winkels en restaurants. Alle vakantiehuizen op vakantiepark Giethoorn liggen aan het water en en bij vrijwel alle vakantiehuizen (behalve bij het 2-persoonschalet De Watersnip) is van april t/m oktober een eigen luxe sloep inbegrepen. Op het park zijn onder ander een eetcafé en een leuke speeltuin te vinden.

Vakantiepark Giethoorn kun je boeken op de website van Vakantiepark Giethoorn en bij Roompot.

Nog meer vakantieparken aan het water in Nederland

Ook in andere delen van Nederland kun je prachtige waterrijke vakantieparken vinden, zoals aan het Lauwersmeer, helemaal in het Noorden en aan het Grevelingenmeer, helemaal in het zuiden op de rand van Zeeland en Zuid-Holland.

8. Dutchen Baayvilla’s in Lauwersoog – Groningen

Dutchen Baayvilla's in Lauwersoog - Vakantiehuis aan het water

Direct aan het Lauwersmeer ligt het kleinschalige vakantiepark Dutchen Baayvilla’s. Alle villa’s in dit park liggen direct aan het Lauwersmeer. Een aantal villa’s hebben een eigen bootsteiger en/of zwemsteiger en er zijn ook villa’s met een gedeelde steiger. Tip: je kunt hier ook een villa met bubbelbad op je eigen terras boeken, met prachtig uitzicht over het Lauwersmeer! Vlakbij Baayvilla’s ligt de haven van Lauwersoog, hiervandaan gaat de boot naar Schiermonnikoog: erg leuk voor een dagtip. Ook kun je vanuit hier een zeehonden-vaartocht maken.

Dutchen Baayvilla’s kun je boeken op de website van Dutchen.

9. Landal Vakantiepark de Reeuwijkse Plassen in Reeuwijk – Zuid-Holland

Landal Vakantiepark De Reeuwijkse Plassen - Vakantiepark aan het water

Landal Vakantiepark de Reeuwijkse Plassen is een nieuw vakantiepark aan de Reeuwijkse Plassen. Je kunt hier allerlei soorten vakantiehuizen aan het water boeken: van 2-persoonswaterwoning tot 20-persoonswaterwoning en zelfs speciale kinderwoningen. Deze kinderwoningen liggen op het kindereiland met natuurspeeleiland dat volledig omheind is. Het park heeft ook een mooi zwembad met peuterbad en je kunt zwemmen in recreatieplas Reeuwijkse Hout, waar ook een strand bij ligt.

Landal Vakantiepark de Reeuwijkse Plassen kun je boeken op de website van Landal.

10. Roompot ECO Grevelingenstrand in Ouddorp – Zuid-Holland

Qurios ECO Resort Grevelingenstrand - Vakantiepark aan het water in Ouddorp

Roompot ECO Grevelingenstrand (heette eerder Qurios ECO Grevelingenstrand) is een duurzaam en kleinschalig vakantiepark aan het water. Het park heeft 30 ECO cottages die aan de rand van het Grevelingenmeer liggen, in natuurgebied Kabbelaarsbank. Deze cottages zijn duurzaam ingericht, hebben veel privacy en gaan echt op in het landschap. Vanuit je terras heb je uitzicht over het water en zou je zomaar een zeehond kunnen spotten! In de buurt zijn leuke strandpaviljoens te vinden en kun je bijvoorbeeld zwemmen, surfen en snorkelen.

Roompot ECO Grevelingenstrand kun je boeken bij Roompot.

Extra tips voor een vakantiepark aan het water

Zoek je nóg meer mogelijkheden voor een vakantiepark aan het water? Check het overzicht van Landal zelf met alle waterbungalows op verschillende Landal  parken. En ook Roompot heeft een overzicht gemaakt van alle Roompot vakantieparken aan het water.

Check ook mijn tips voor de leukste vakantieparken aan zee en vakantiehuisjes aan het water (niet perse op een vakantiepark).

Heb jij zelf nog een tip voor vakantiepark aan het water in Nederland die eigenlijk écht niet mag ontbreken in dit overzicht? Reageer hieronder of stuur me een berichtje via Facebook of via lieke@reisjager.nl.

Ook interessant voor jou:

Over de schrijver van dit artikel: