Wil je een vakantie boeken vanaf Duitsland? Dat is dan waarschijnlijk omdat dat goedkoper kan zijn dan vanaf Nederland. Of omdat je bijvoorbeeld liever vanuit een Duits vliegveld vliegt, omdat je daar dichtbij woont. Ik zet alles wat je moet weten als je een vakantie vanaf Duitsland boekt op een rij en geef tips voor goede websites om te boeken.
Wat zijn goede websites om je vakantie vanaf Duitsland te boeken?
Ltur.de: Duitse reisaanbieder, valt onder de Duitse tak van TUI, een bekende organisatie dus om je reis te boeken.
Lastminute.de: website waar je last minutes vanaf Duitsland kunt boeken, maar je kunt ook voor latere data boeken.
Alltours.nl: Het voordeel is van Alltours is dat het een Duitse reisorganisatie is (alltours Flugreisen gmbh), met een Nederlandse website.
Prijsvrij en De Vakantiediscounter: Deze Nederlandse online reisbureaus bieden ook vakanties aan van Duitse reisorganisaties met vertrek vanaf Duitsland. Voordeel is dat je dat je dan op een Nederlandse website kunt boeken en zij voor je checken welke aanbieder (Duits of Nederland) het goedkoopst is). Reisbegeleiding is mogelijk op je vakantiebestemming wel Duitstalig.
Corendon: Corendon is een Nederlandse touroperator. Je boekt dus bij een Nederlandse reisorganisatie, maar ze bieden wel vakanties aan vanaf Keulen en Düsseldorf, die vaak voordeliger zijn dan vanaf Schiphol.
Tips voor het boeken van een vakantie vanaf Duitsland – waar moet je op letten?
Wat is inbegrepen als je een pakketreis via Duitsland boekt?
Als je een pakketreis boekt op een Duitse reiswebsite, zijn vaak je transfer en 20kg bagage inbegrepen. Dit was ‘vroeger’ in Nederland ook zo, maar nu is bij een Nederlandse reisorganisatie vaak je bagage niet inbegrepen en ook niet altijd je transfer meer. Bij Duitse reisorganisaties dus vaak nog wel, dit zie je tijdens het boeken. Ook is vaak ‘Rail & Fly’ inbegrepen. Je kunt dan vanaf elk Duits treinstation gratis naar het vliegveld reizen met de trein.
Betaling van je vakantie bij een Duitse reisorganisatie:
Bij de meeste Duitse reiswebsites is het mogelijk om te betalen via Creditcard. Dit is het makkelijkst, maar bankoverschrijving of PayPal is vaak ook mogelijk. Als je via een Nederlandse website boekt (zoals Prijsvrij) kun je ook gewoon via Ideal betalen. Meestal doe je een aanbetaling en betaal je vlak voor de reis de rest.
Hoe zit het als een Duitse reisorganisatie failliet gaat?
In Nederland zijn de grote reisorganisaties zoals TUI en Corendon aangesloten bij de SGR. Dit is het ‘Stichting Garantiefonds Reisgelden’. Bij het boeken betaal je automatisch een bedrag van €5 per persoon per boeking aan de SGR. Als een reisorganisatie failliet gaat, dan zorgt de SGR dat je pakketreis doorgaat of je wordt terugbetaald. De voorwaarden zijn wat ingewikkeld, maar het komt er in het algemeen op neer dat dit alleen voor pakketreizen geldt (dus niet voor losse vliegtickets). Als je via een Nederlandse reisaanbieder (zoals De Vakantiediscounter of Prijsvrij) je pakketreis boekt bij een Duitse reisorganisatie, valt je pakketreis onder de SGR. Hier vind je een overzicht van reisorganisaties die aangesloten zijn bij de SGR.
In Duitsland is er net zoiets als de SGR: het Reisesicherungsschein (ook wel Sicherungsschein genoemd). Dit is sinds 2021 verplicht voor iedere aanbieder in Duitsland voor pakketreizen. Het is een soort van certificaat die de reisaanbieder moet afgeven bij de reisbescheiden van een boeking. Het werkt ongeveer hetzelfde als de Nederlandse SGR: als de reisaanbieder failliet gaat, krijg je het bedrag terug dat je al (aan)betaald hebt en als je dan al op vakantie bent, helpen zij je verder. Tip: neem je reispapieren en Sicherungsschein geprint mee op vakantie, samen met de rest van je vakantiepapieren. Hier vind je een overzicht van aangesloten organisaties. (let op: soms zie je niet de specifieke link van de website staan. maar valt de boekingssite onder een grote organisatie. Dit zie je bij Duitse websites vaak bij ‘Impressum’ staan).
Vakantieperiodes – wanneer is het goedkoper om vanaf Duitsland te boeken?
In Duitsland zijn de vakanties anders geregeld dan in Nederland. Het verschilt per regio in Duitsland wanneer ze vakantie hebben. Als de vakanties in Nordrhein-Westfalen (dat is rondom Düsseldorf/Köln) of Niedersachsen (voor Bremen) niet gelijk vallen met de vakantie in Nederland, is de kans er dat je een goedkopere reis via Duitsland kunt boeken tijdens de Nederlandse schoolvakantie. Ik heb wel gemerkt dat het in de zomerperiode niet altijd goedkoper om via Duitsland te boeken. Online reisbureaus zoals Prijsvrij en De Vakantiediscounter vergelijken reizen van Nederlandse en Duitse reisorganisaties. Die zijn ideaal om op te kijken en op te boeken, zodat je niet zelf van alles hoeft te vergelijken.
Welke Duitse vliegvelden zijn handig om vandaan te vliegen?
De meeste populaire vliegvelden onder Nederlanders zijn Düsseldorf (International) en Weeze (Düsseldorf Weeze). Weeze is een heel klein vliegveld, vlak over de grens tussen Nijmegen en Venlo. Vanaf de parkeerplaats zie je je vliegtuig al achter het hek klaarstaan. Hiervandaan gaan alleen vluchten binnen Europa. Düsseldorf is een groot vliegveld, met vluchten naar de hele wereld.
Naast Düsseldorf en Düsseldorf Weeze, zijn de volgende vliegvelden populair onder Nederlanders:
Münster-Osnabrück: vooral interessant als je in Noord-Nederland, Overijssel en Gelderland woont
Bremen: vooral interessant als je in Noord-Nederland woont.
Dortmund: vooral interessant als je in Brabant, Limburg of Gelderland woont.
Köln-Bonn: vooral interessant als je in Brabant, Limburg of Gelderland woont.
Waar moet je nog meer op letten als je een vakantie boekt bij een Duitse reisorganisatie:
De websites van de Duitse reisorganisaties zijn in het Duits. Ook je bevestiging en reispapieren zijn in het Duits en je hebt Duitstalige reisbegeleiding. Ook excursies die je ter plekke boekt bij de reisorganisatie, worden meestal gegeven door Duitse gidsen, al kunnen ze vaak ook wel Engels. Als je met vragen belt naar de reisorganisatie, word je in het Duits geholpen. Sommige medewerkers spreken natuurlijk wel Engels. Maar als je niet een beetje Duits kunt, raad ik je eigenlijk al af om bij een Duitstalige website te boeken. Dan kun je beter bij via Nederlandse touroperator boeken die ook vakanties aanbiedt vanaf Keulen of Düsseldorf, zoals Corendon.
Nog even voor de zekerheid: ik heb mijn best gedaan om alles zo goed mogelijk op een rij te zetten, maar er kunnen geen rechten aan deze tekst worden ontleend. Heb je zelf nog extra tips? Stuur me even een berichtje via Instagram of Facebook!