Wat is logies, halfpension, volpension en all inclusive?

Ben jij op zoek naar een vakantie, maar weet je niet goed welke maaltijden nou wel of niet inbegrepen zijn? In de vakantiewereld worden soms begrippen gebruikt die best wel lastig zijn. En soms worden er ook nog eens afkortingen gebruikt. In dit overzicht geef ik je de betekenissen en verschillen van logies, van logies en ontbijt, halfpension, volpension en all inclusive. Dit wordt ook wel je ‘verzorging’ op vakantie genoemd. Het gaat hierbij vooral om de verschillende maaltijden die wel of niet inbegrepen zijn. Ik leg je precies uit wat alles betekent, zodat je zelf een goede keuze kunt maken van wat bij jou past!

Korte samenvatting van de betekenissen:

Type verzorgingMaaltijden inclusief:Drankjes inclusief:Verder inclusief:
LogiesGeenGeen 
Logies en ontbijtAlleen ontbijtAlleen bij het ontbijt 
HalfpensionOntbijt en dinerSoms tijdens de maaltijden 
VolpensionOntbijt, lunch en dinerSoms tijdens de maaltijden 
All inclusiveOntbijt, lunch, diner en snacksDrankjes de hele dag inclusief, soms 24 uur 
Ultra all inclusiveOntbijt, lunch, diner en snacksDrankjes de hele dag inclusief, soms 24 uurVerschilt per hotel wat nog meer is inbegrepen.


Wat betekent logies?

Als je een vakantie op basis van logies boekt, is geen enkele maaltijd inbegrepen bij de prijs. Dit is vaak het geval als je bijvoorbeeld een appartement of huisje boekt. Je kunt dan makkelijk zelf je ontbijt maken of koken. Maar dit komt ook bij hotels voor, als je bijvoorbeeld alle maaltijden buiten de deur eet. In grote steden zitten bijvoorbeeld vaak veel ontbijtrestaurants.  De betekenis van logies is dus: alleen overnachting.


Wat is logies en ontbijt?

Bijna alle hotels bieden logies en ontbijt aan. Soms kun je ook logies en ontbijt bij een appartement boeken. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Simpel gezegd: je ontbijt is inbegrepen. Meestal is dit in buffetvorm, je kunt dan zoveel eten als je wilt.  Soms kun je ook van de kaart kiezen wat je wilt ontbijten en wordt het ontbijt aan tafel geserveerd. Vrijwel altijd zijn koffie, thee, water en sap inbegrepen bij het ontbijt.


Wat is halfpension?

Maar wat is dan eigenlijk halfpension? De betekenis van halfpension is: ontbijt en diner inbegrepen bij je overnachting. Meestal zijn dit ontbijt en diner in buffetvorm, maar soms ook à la carte. Je kunt dan zelf kiezen wat je wilt eten van de kaart. Vaak ben je bij halfpension uiteindelijk goedkoper uit, dan dat je elke dag buiten de deur in een restaurant gaat eten. Soms zijn drankjes tijdens het diner inbegrepen, maar niet altijd. Bij het ontbijt zijn meestal wel drankjes zoals koffie en thee inbegrepen.

Een leuke vorm van halfpension heeft Hotel Cooks Club Palma Beach op Mallorca.  Als je hier halfpension boekt, is het ontbijt in buffetvorm, maar kun je je avondeten halen bij food stalletjes. Je krijgt dan elke dag een soort krediet, waarmee je zelf eten en drinken kunt halen bij de food stalletjes.


Wat is volpension?

De betekenis van volpension is: ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen bij je overnachting. Deze maaltijden zijn meestal in buffetvorm. Volpension is tegenwoordig niet meer zo populair. Meestal kiezen mensen voor all inclusive of halfpension.


Wat is all inclusive?

De vertaling van all inclusive is: alles inclusief. Alle maaltijden zijn dus inbegrepen bij je overnachting: ontbijt, lunch, diner en snacks. Meestal zijn deze maaltijden in buffetvorm. Soms kun je ook een à la carte restaurant boeken Ook zijn drankjes zoals frisdrank, wijn, bier en water de hele dag inbegrepen. Soms zelfs 24 uur per dag! Het verschilt of cocktails zijn inbegrepen. All inclusive vakanties zijn vooral heel populair in hotels in landen als Turkije en Egypte. Daar kun je hele luxe all inclusive hotels boeken voor een leuke prijs. Maar er zijn bijvoorbeeld ook geweldige all inclusive hotels op Ibiza en op Curaçao. En zelfs in Nederland!


Voorbeeldervaring all inclusive

Vaak zijn ook extra’s inbegrepen bij all inclusive verzorging. Om een voorbeeld te geven, in mei ben ik zelf op all inclusive vakantie geweest naar het Narcia Resort in Side, in Turkije. Een goed en betaalbaar all inclusive hotel. Daar kon je bijvoorbeeld bij 1 bar ook ‘s nachts drankjes halen. ’s Middags en ’s avonds was er gratis schepijs voor de kinderen en als middagsnack kon je bij het zwembad pizza eten of een taartje halen in de patisserie. In de avond konden kinderen gratis onbeperkt in superleuke, nieuwe kermisattracties. Alle maaltijden waren in buffetvorm, maar je kon ook één keer per week gratis het à la carte restaurant reserveren. Drankjes waren hierbij ook inbegrepen. Dit is trouwens niet bij elk all inclusive hotel zo. Het is belangrijk om goed de beschrijving van de all inclusive te lezen voordat je boekt.


Wat is het verschil tussen all inclusive en ultra all inclusive?

Elk hotel kan zelf bepalen of ze hun verzorging all inclusive of ultra all inclusive noemen. Er iets niet iets specifieks dat het verschil maakt. Bij ultra all inclusive zijn vaak extra’s inbegrepen. Je kunt hierbij denken aan versgeperst sap, cocktails, geïmporteerde drank, watersporten en activiteiten. Maar dit verschilt per hotel en kan het hotel zelf bepalen. Lees dus goed de beschrijving door!


Wat is het verschil tussen buffet en à la carte?

Nog zo’n ingewikkelde term die je veel voorbij ziet komen op vakantiewebsites: à la carte. À la carte betekent: van de kaart. Je kunt dus van de kaart bestellen en blijven zitten, terwijl het eten aan tafel geserveerd wordt. Soms heb je de keuze van een uitgebreide kaart en soms heb je bijvoorbeeld keuze uit drie dagmenu’s: met vlees, vis of vegetarisch.

Wat een buffetrestaurant is, is denk ik voor de meeste mensen wel duidelijk: dit is hetzelfde als de all you can eat restaurants in Nederland. Soms is drinken wel inbegrepen en soms niet.

En om het makkelijk te maken kan het ook nog zo zijn dat je een standaardontbijt, lunch of diner geserveerd krijgt, waarbij je geen keuze hebt. Dit zie je nog weleens bij een kleinschalig hotel of bij een B&B, dan zetten ze bijvoorbeeld een mandje voor je deur. Zo kreeg ik bijvoorbeeld bij Boutique Hotel op Oost op Texel een heerlijke ontbijtmand met vers sap, fruit, belegde broodjes, lekkernijen en verse eitjes van de kippen.

Picknickmand op Oost Texel
Ontbijtmand bij Op Oost op Texel
Inhoud picknickmand Op Oost Texel - Logies en Ontbijt
Inhoud picknickmand Op Oost Texel

Meer informatie over welke maaltijden inbegrepen zijn

Is het na het lezen van deze uitleg nog niet helemaal duidelijk wat bijvoorbeeld halfpension is?  Stuur me een berichtje via Facebook of via lieke@reisjager.nl.

Tips voor de leukste vakantieadressen:

Over de schrijver van dit artikel: