Tijdslot Schiphol – tips & ervaring

Sinds kort kun je op Schiphol een gratis tijdslot boeken om sneller door de security (beveiliging) te gaan. Ik vloog in juni naar Kopenhagen en probeerde het uit. In deze blog vertel ik je hoe het werkt!

Tijdslot reserveren Schiphol – hoe werkt het

Het is heel simpel: vooraf kun je een tijdslot reserveren op Schiphol, zodat je sneller door de security kunt. Je kunt dit tijdslot reserveren via de website van Schiphol. In eerste instantie kon dit alleen voor vluchten vanuit Schengen-landen. Maar sinds juli 2023 kan dit voor vluchten naar alle landen, dus niet alleen voor Schengen-vluchten! Je kunt vanaf 3 dagen voor je vertrekdatum reserveren, tot vlak voor vertrek (ook nog voor dezelfde dag).

Vul op de website je vluchtnummer in en kies je tijdslot. Je kunt tot een kwartier na je gekozen tijd gebruikmaken van je tijdslot. Kies je bijvoorbeeld voor 9.00, dan kun je tussen 9.00 en 9.15 gebruikmaken van je tijdslot. Ook kies je het aantal personen waarmee je reist. Na het reserveren krijg je een bevestiging met een QR-code en die neem je mee (geprint of op je telefoon) naar Schiphol. That’s it!

Tijdslot reserveren screenshot Schiphol
Tijdslot Schiphol resreveren - voorbeeld Vlucht 10.25 tijdslot 7.30 tot 9.15
Tijdslot Schiphol bevestiging

Mijn ervaring met het tijdslot op Schiphol

Mijn ervaring met het tijdslot van Schiphol is top, dit ga ik echt voortaan altijd doen (dit is geen gesponsord bericht ofzo trouwens, gewoon echt mijn eigen enthousiasme :)). Je meld je op Schiphol bij de security bij de ’tijdslot’ rij. Dit staat heel duidelijk aangegeven. Deze rij is bijvoorbeeld ook voor Privium-members. Je voelt je een soort VIP. Ze scannen je code en dan kun je zo doorlopen. Simpel!

Tijdslot Schiphol - rij bij security
Tijdslot Schiphol - Melden bij Security
Tijdslot Schiphol - lege rij bij Security

Tips voor het kiezen van je tijdslot op Schiphol

Reserveer je tijdslot 3 dagen van te voren

Vanaf 3 dagen van te voren kun je je tijdslot reserveren. Zet in je agenda dat je het ook echt dan al doet: want tijdsloten kunnen ook vol raken! Hoe eerder je boekt, hoe meer keuze je hebt qua tijden voor het tijdslot. Zeker in drukke periodes zoals de zomervakantie kun je beter op tijd reserveren.

Kies je tijdslot niet te vroeg

Eigenlijk kun je twee dingen doen: of je tijdslot vroeg reserveren zodat je sowieso op tijd bij de gate bent. Of juist zo láát mogelijk. Mijn vlucht ging op 10.25uur. Het eerste tijdslot dat we konden kiezen was 7.30 en het laatste tijdslot 9.15 (tot 9.30 dus). Je weet dan eigenlijk sowieso zeker dat je je vlucht haalt, want je hoeft niet te wachten bij de security.

Hou rekening met wachttijden bij de incheckbalies.

Wij reisden met alleen handbagage, maar als je ruimbagage hebt of om een andere reden nog langs de incheckbalie moet, hou hier dan rekening mee als je je tijdslot kiest. Je geeft namelijk éérst je bagage af en pas daarna ga je door de security.

Psssst, niet doorvertellen

Tsja.. eigenlijk is het niet de bedoeling, maar wij hadden twee tijdsloten gereserveerd. Eentje op het verwachte aankomstmoment (die hebben we ook gehaald) en eentje (met een ander e-mailadres) op het laatst mogelijke tijdslot. We gingen met de trein en voor het geval we vertraging zouden hebben, zouden we het door het laatste tijdslot alsnog halen als we laat aankwamen op Schiphol.

Tips voor de zomervakantie:

Over de schrijver van dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *