Wat is een boutique hotel? – uitleg, vragen & tips

Je ziet ze steeds meer voorbij komen: boutique hotels, soms ook wel geschreven als: boetiekhotels.

Maar wat is dat nou eigenlijk, een boutique hotel?

Er is geen officiële richtlijn voor wanneer een hotel een boutique hotel is. Het is ook geen woord dat in het Van Dale woordenboek staat. Wat veel reisorganisaties en ik ook zelf aanhouden is het volgende:

Wat is een boutique hotel?

Een boutique hotel is: een kleinschalig hotel, dat niet bij een hotelketen hoort, met een luxe, sfeervolle en unieke inrichting. De sfeer is er persoonlijk, met veel aandacht voor details.

Voor wie is een boutique hotel?

Over het algemeen kan iedereen in een boutique hotel verblijven. Soms zijn boutique hotels echt alleen voor volwassenen bestemd en zijn kinderen niet welkom. Dit zijn ‘adults only boutique hotels’. En ook al zijn kinderen wel welkom, je ziet ze toch een stuk minder in boutique hotels. Er zijn meestal geen faciliteiten voor kinderen en boutique hotels zijn ook niet op kinderen gericht. Boutique hotels worden vooral geboekt door mensen die op zoek zijn naar een rustige of romantische vakantie, of door bijvoorbeeld een paar vriendinnen die het leuk vinden om in een mooi, sfeervol en hip hotel te verblijven.

Voorbeelden van boutique hotels

Ook al heeft een hotel ‘boutique hotel’ in de naam staan: dat maakt het nog niet altijd een fantastisch boutique hotel. En dat geldt ook andersom: er zijn een heleboel hotels die geen ‘boutique’ in de naam hebben staan, maar wel een boutique hotel zijn! Zelf heb ik bijvoorbeeld overnacht in Boutique hotel Op oost op Texel en Hotel Nimma in Nijmegen. Maar ook buiten Nederland zijn er genoeg hippe boutique hotels: zoals Hotel Oku op Ibiza. En check ook mijn andere tips voor boutique hotels op Ibiza.

Veel gestelde vragen over boutique hotels:

Hoeveel kamers heeft een boutique hotel?

Een boutique hotel heeft vaak tussen de 10 en 80 hotelkamers. Het is vaak groter dan een B&B en kleiner dan een hotel van een hotelketen.

Wat is de inrichting van een boutique hotel?

De gemeenschappelijke ruimten en de hotelkamers van boutique hotels zijn vaak sfeervol, hip, uniek en luxe ingericht.

Wat is het verschil tussen een boutique hotel en een Bed & Breakfast?

Een Bed & Breakfast is een overnachtingsplek bij mensen thuis. Een boutique hotel is ook kleinschalig, maar niet bij mensen thuis. Ook heeft een boutique hotel vaak meer faciliteiten en is luxer.

Wat voor faciliteiten heeft een boutique hotel?

Het verschilt per boutique hotel welke faciliteiten er zijn. Zo zijn er boutique hotels met een restaurant, zwembad of andere faciliteiten.

Is een boutique hotel geschikt voor kinderen?

Dat hangt af van het boutique hotel. Meestal zijn de faciliteiten van een boutique hotel meer op volwassenen gericht en is de sfeer rustig. Dit maakt het hotel minder geschikt voor kinderen, maar dat betekent niet dat kinderen per definitie niet welkom zijn in een boutique hotel.

Waar zijn boutique hotels te vinden?

Overal ter wereld kun je boutique hotels vinden. Ook in Nederland: bij voorbeeld op de Veluwe, aan zee en in steden.

Check hieronder al mijn tips voor boutique hotels:

Over de schrijver van dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *