Review: Landal Esonstad in Friesland

In april 2023 ging ik met mijn zus en onze in totaal 5 kinderen (van 1 t/m 8 jaar) een weekendje naar Landal Esonstad. Daar hebben we volop van genoten! In deze review vertel ik je er alles over. En onderaan de blog vind je een filmpje met een rondleiding over het park en door het vakantiehuis.

Landal Esonstad ligt aan het Lauwersmeer in Friesland en is een park met heel veel water. Landal Esonstad is een vakantiepark en camping met verschillende delen: het ‘vestingstadje’, met charmante vestingwoningen en het deel met de ‘terpwoningen’. De terpwoningen zijn meer luxe villa’s aan het water, met een eigen aanlegsteiger. En natuurlijk de camping, die ook onderdeel is van Landal Esonstad.

Landal Esonstad vestingstad, terpwoningen en camping:

Kinderwoning bij Landal Esonstad (8CK1)

Vier van de vijf kinderen hebben nog geen zwemdiploma en daarom, kozen we voor een speciaal kindervakantiehuis: Kinderwoning 8CK1. Dit huis heeft namelijk een omheinde tuin, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het water!

De kinderwoning heeft in totaal 4 slaapkamers: één op de begane grond en drie op de eerste verdieping, waarvan één kinderslaapkamer met kinderbedden. Ook zijn er twee badkamers: één badkamer met een bad en één badkamer met een douche, wasmachine en droger (handig als je met kinderen een vakantiehuisje boekt!)

De kinderwoning heeft heel veel extra’s voor kinderen:

  • Commode met aankleedkussen in de kinderslaapkamer
  • Kinderstoel
  • Kinderbedje
  • Kindermeubilair, zoals een klein tafeltje met speelbord erin (o.a. dammen) en kleine stoeltjes
  • Traphekjes
  • Een speelgoedkist vol met kinderspeelgoed
  • Groot buitenspeelgoed zoals een glijbaantje, een wipwap en een loopauto
  • Spelletjes voor buiten zoals jeu de boules en Kubb.
  • Sjoelbak


Ik had zelf niet verwacht dat er zóveel speelgoed zou zijn. Het speelgoed dat ik zelf had meegenomen heb ik snel weer in de auto gelegd, want er was echt meer dan genoeg! Het huisje was niet splinternieuw: je ziet wel dat hier gespeeld wordt door kinderen. Maar het was in prima staat verder.

Zwembad bij Landal Esonstad

Landal Esonstad Review - zwembad

Het zwembad bij Landal Esonstad is een prima zwembad, maar niet mega bijzonder. Er één groot zwembad, een bubbelbad en een klein kinderbadje. Er worden activiteiten georganiseerd zoals aquabubbel, een soort bubbelballen waarmee je over het water kunt lopen. Het viel me op dat door de activiteit het zwembadpersoneel vooral daarmee bezig was en niet zozeer met het toezicht op het zwembad. Maargoed; je moet natuurlijk ook zelf op je kinderen letten. En de kinderen hebben er ook zeker van genoten!

Indoor speeltuin bij Landal Esonstad

De indoor speeltuin bij Landal Esonstad is erg leuk voor kleinere en grotere kinderen. Voor de allerkleinsten is er een speelkuil met zachte blokken (al leuk vanaf dat ze kunnen kruipen). Ook zijn er verschillende klimtoestellen en leuke trampolines. Voor grotere kinderen is er een groot speeltoestel met snelle glijbaan, waar de kleintjes niet in kunnen klimmen. Wel zo handig, want onze 1-jarige wilde er maar wat graag in (maar de grote glijbaan was eigenlijk zelfs nog niet geschikt voor onze 3-jarige). Ook is er een speciaal gedeelte waar tieners kunnen ‘chillen’. Er zijn ook zitplekken voor ouders; ideaal, want onze 5 kinderen vermaakten zich uren in de indoor speeltuin.

Andere faciliteiten bij Landal Esonstad

Verspreid door het park liggen verschillende speeltuintjes en een grote speeltuin met natuurspeeltuin op het water. Ook is er een multisportveld, waar je o.a. kunt tennissen. Voor sportievelingen is er ook nog een pitch & put golfbaan en kun je footgolf spelen. Er zijn twee restaurants, waar je ook kunt afhalen. De pizza’s waren snel klaar en smaakten lekker en vers. Na het pizza eten, hebben we nog even een ijsje gehaald in de snackbar, die ook op het park ligt.

En vergeet natuurlijk Bollo niet! Mijn kinderen zijn dol op deze mascotte van Landal. Natuurlijk kun je Bollo ontmoeten (high five!) en er worden ook andere leuke activiteiten georganiseerd (zoals knutselen). Wij hebben geen gebruikgemaakt van de animatie, omdat onze kinderen zich al genoeg vermaakten met alle andere leuke dingen op het park.

Ligging Landal Esonstad

Vanaf het park gaat de veerbootnaar Schiermonnikoog. De omgeving rondom het Lauwersmeer is sowieso erg mooi om te wandelen. Zelf hebben we ook twee keer een rondje over de dijk gewandeld, maar het weer was toen wij er waren niet zo mooi: veel wind en regen. De kleintjes konden niet zo goed op de dijk tegen de wind in lopen en waaiden er zowat af, dus gauw weer terug naar ons lekkere warme huisje! Bij mooi weer, is er trouwens ook een leuk strandje direct achter de dijk!

Video Landal Esonstad

Hieronder vind je mijn filmpje met rondleiding over het park, inclusief uitgebreide rondleiding door onze kinderwoning:

Meer over deze review van Landal Esonstad

Wil jij meer weten over mijn review van Landal Esonstad? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook. Een mailtje sturen via lieke@reisjager.nl mag natuurlijk ook altijd! Natuurlijk kun je op de website van Landal nog veel meer vinden over Landal Esonstad. Tip: check ook eens mijn overzicht van de best beoordeelde Landal parken in Nederland.

Meer vakantieparken in Nederland:

Over de schrijver van dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *