Welke vakantiepark ketens zijn er in Nederland?

Zoek je een vakantiepark in Nederland en ben je benieuwd welke ketens er allemaal zijn voor vakantieparken? Ik snap best dat het wat verwarrend is, want sommige vakantieparkketens bestaan niet meer (zoals Droomparken) en er zijn ook nieuwe ketens bijgekomen (zoals Summio in december 2023). Hieronder zet ik de 11 belangrijkste vakantiepark ketens voor je op een rij, inclusief mijn eigen ervaringen:

Overzicht van vakantiepark ketens in Nederland:

1. Center Parcs

Vakantiepark keten - Center Parcs - Parc Sandur - Copyright Reisjager
Center Parcs Parc Sandur

Center Parcs is de meeste populaire keten van vakantieparken voor mensen met kinderen. De parken van Center Parcs zijn dan ook superkindvriendelijk: met fantastische zwembaden met glijbanen, indoor speeltuinen, speciale kinderbungalows en héél veel activiteiten. Ik ga zelf ook graag met mijn eigen kinderen naar Center Parcs parken. Check bijvoorbeeld eens mijn review van Center Parcs Parc Sandur.

Center Parcs heeft 9 vakantieparken in Nederland, verspreid door het hele land. Check ook eens welk Center Parcs park het beste van Nederland is en de beste beoordelingen heeft!

2. Landal Greenparks

Vakantiepark keten - Landal - Landal Esonstad - Copyright Reisjager
Landal Esonstad
Landal vakantiepark keten - Landal Strand Resort Ouddorp Duin - Foto van mijzelf
Landal Strand Resort Ouddorp Duin

Vakantiepark keten Landal heeft misschien vanuit vroeger nog een wat ‘suffer’ imago, maar dat is tegenwoordig echt niet meer zo! De parken van Landal Greenparks liggen verspreid door heel Nederland en zijn interessant voor verschillende doelgroepen: lekker genieten in de natuur op vakantieparken op de Veluwe of juist met kinderen genieten van het fantastische subtropische zwemparadijs bij Landal het Vennenbos. Zelf ben ik heel enthousiast over Landal Esonstad, hier schreef ik ook een review over. Maar ook Landal Strand Resort Ouddorp Duin aan de kust vond ik erg leuk. Ik heb ook een overzicht gemaakt van de best beoordeelde Landal vakantieparken in Nederland.

In totaal heeft Landal 63 vakantieparken in Nederland en ze hebben ook parken over de grens, zoals in België en Duitsland. In 2023 zijn er 5 vakantieparken van Landal overgenomen door Summio en 1 door Dormio. Wist je trouwens dat Landal officieel onder Roompot valt? Maar ze zetten zich nu nog wel als twee aparte ketens in de markt. De reden dat zowel Landal als Roompot vakantieparken hebben verkocht, heeft ermee te maken dat ze anders samen te groot werden. Dat mocht niet van de ‘Autoriteit Consument & Markt (ACM)’.

3. Roompot vakantieparken

Vakantiepark keten - Roompot - Roompot Beach Resort - zwembad
Roompot Beach Resort

Ook Roompot is een bekende vakantiepark keten in Nederland. Roompot staat bekend om de goede prijs/kwaliteit. Niet op alle parken zijn de huisjes even nieuw, maar daar is de prijs dan ook naar! Toch zijn er ook zeker moderne, splinternieuwe vakantieparken van Roompot. Check daarvoor ook mijn blog met nieuwe vakantieparken in Nederland.

Sinds begin december 2023 zijn 20 vakantieparken van Roompot overgenomen door Summio en 3 Roompot vakantieparken zijn overgenomen door Dormio. Roompot heeft nu nog 21 vakantieparken in Nederland over, verspreid door heel Nederland.

4. Europarcs vakantieparken

Europarcs vakantiepark keten - Europarcs Schoneveld
Europarcs Schoneveld

EuroParcs richt zich wat meer op vakantieparken in de natuur. Het is trouwens een grote vakantiepark keten: Europarcs heeft 44 vakantieparken in heel Nederland. Dit komt ook omdat vanaf 2022 alle Droomparken vakantieparken zijn overgenomen door EuroParcs. Het aantal vakantieparken van Europarcs groeit trouwens nog steeds, want ze nemen regelmatig vakantieparken over en bouwen zelf nieuwe parken.

De vakantieparken van Europarcs liggen ook vooral in Midden- en Zuid-Nederland. Ze hebben ook nog een paar parken in het buitenland, zoals Duitsland en Oostenrijk.

5. TopParken

Topparken vakantiepark keten - Residence Lichtenvoorde - met zwembad
TopParken Résidence Lichtenvoorde

TopParken richt zich over het algemeen op rustige vakantiegangers die houden van de natuur. Toch kun je hier ook hele gave vakantiehuizen boeken. Wat dacht je van de vakantiehuizen met buitenzwembad bij Résidence Lichtenvoorde? Ook heeft TopParken mooie vakantiehuizen met wellness, waarbij je lekker geniet van je eigen bubbelbad, hottub of sauna.

TopParken heeft 13 vakantieparken in Nederland, vooral in Midden- en Zuid-Nederland: bijvoorbeeld op Resort Veluwe op de (je raadt het al..) Veluwe en Résidence Valkenburg in Zuid-Limburg.

6. Dormio Resorts

Vakantiepark keten - Dormio - Dormio resort nieuwvliet-bad - buitenzwembad
Dormio Resort Nieuwvliet-Bad

Dormio is een relatief nieuwe en exclusieve vakantiepark keten in Nederland. Ze hebben op dit moment 6 vakantieparken in Nederland. Drie van die parken heeft Dormio eind 2023 overgenomen van Roompot (Park Scorleduyn, Dormio Waterpark Langelille en Dormio Villapark Duynzicht) en 1 van Landal (Dormio Strand-Resort Nieuwvliet-Bad). Daarnaast hadden ze zelf al twee vrij nieuwe vakantieparken: Dormio Resort Maastricht en Dormio Resort Nieuwvliet-Bad (niet te verwarren met Dormio Strand-Resort Nieuwvliet-Bad, om het makkelijk te maken..). Ze zijn dus in 1x van 2 naar 6 vakantieparken gegaan.

Dormio richt zich vooral op het wat luxere segment, meer een combinatie van een vakantiepark met een hotel. Perfect dus als je een lekker luxe vakantiepark zoekt.

7. Summio vakantieparken

Summio vakantieparken - Marke van Ruinen - Huisje met wellness
Summio Marke van Ruinen

De nieuwste vakantiepark keten in Nederland is Summio Vakantieparken. Zij richten zich iets meer op het hogere middensegment. Dit klinkt een beetje onduidelijk maar komt eigenlijk neer op: de beste prijs/kwaliteitverhouding. Ze hebben in totaal 25 vakantieparken, die dus allemaal zijn overgenomen van Landal en Roompot.

De vakantieparken van Summio liggen verspreid door heel Nederland en in tegenstelling tot Europarcs en TopParken, heeft Summio ook een heel aantal parken in het Noorden van Nederland. Ik heb zelf in september 2024 nog een weekend naar Summio Emslandermeer in Groningen op de planning staan!

8. RCN Vakantieparken

RCN vakantiepark keten - RCN De Jagerstee
RCN de Jagerstee

RCN Vakantieparken is misschien een beetje een beetje in vreemde eend in dit lijstje, omdat deze parken een combinatie zijn van vakantiepark en camping. Je kunt er namelijk mooie vakantiehuizen huren, maar ook kamperen. De afkorting RCN staat trouwens voor: Recreatie Centra Nederland.

RCN heeft 9 vakantieparken in Nederland. Ze liggen echt verspreid over Nederland: aan zee, maar ook in Drenthe, Friesland en op de Veluwe.

9. Molecaten vakantieparken

Vakantiepark keten - Molecaten - Waterspeelpark Splesj bij Bosbad Hoeven
Molecaten Bosbad Hoeven

Molecaten heeft 18 parken in Nederland (en 1 in Hongarije). Ze richten zich vooral op parken aan zee en in de natuur. Erg leuk is dat je hier ook strandhuisjes kunt boeken. En uniek is Molecaten Bosbad Hoeven, waar een waterpark bij hoort met gave waterglijbanen: waterspeelpark Splesj.

Qua prijs/kwaliteit zit je bij Molecaten heel goed, al betaal je natuurlijk in de zomer wel fors voor een vakantiepark aan zee in Nederland.

10. Oostappen vakantieparken

Vakantiepark keten Oostappen - Oostappen de Berckt - speelkasteel
Oostappen De Berckt

Misschien ken je Oostappen Vakantieparken wel van Peter Gillis, die de eigenaar is van Oostappen en een televisie serie heeft: Massa is Kassa. Oostappen vakantieparken richt zich wat meer op de goedkopere vakanties. Je krijgt ook waar je voor betaald, want de beoordelingen zijn wisselend. Ben je benieuwd wat dan de beste keuze is van de Oostappen parken? Check dan mijn overzicht met de best beoordeelde Oostappen parken.

In totaal zijn er 8 vakantieparken van Oostappen in Nederland. Er zijn ook nog 3 Oostappen vakantieparken in België.

11. Dutchen vakantieparken

Vakantiepark keten Dutchen - Dutchen de Zeegser Duinen - luxe vakantiehuis met hot tub
Dutchen Zeegser Duinen

Vakantiepark keten Dutchen heeft kleinschalige vakantieparken met luxe vakantiehuizen in Nederland. Veel van de vakantiehuizen hebben bijvoorbeeld wellness en zijn duurzaam gebouwd. Bij de vakantieparken van Dutchen kom je echt voor je rust en om te genieten van de natuur. Verder zijn er niet veel faciliteiten op de parken van Dutchen.

In totaal zijn er 10 Dutchen vakantieparken in Nederland. Ze liggen in vooral in Noord-Holland, maar er is ook een vakantiepark in Drenthe en twee op de Waddeneilanden (Texel en Ameland).

Nog meer vakantieparken in Nederland

Leistert in Roggel - Zwembad - Copyright Reisjager
Vakantiepark de Leistert

Natuurlijk zijn er ook vakantieparken die niet bij een keten horen. Denk bijvoorbeeld aan De Leistert in Roggel, Familieresort Molenwaard en Vakantiepark de Boshoek op de Veluwe. Check ook eens al mijn tips voor vakantieparken. Een berichtje naar me sturen mag natuurlijk ook altijd. Dat kan via mijn Instagram, Facebook of via lieke@reisjager.nl. Vind ik leuk!

Tips voor vakantieparken in Nederland:

Over de schrijver van dit artikel: